Духи злоби

В які тільки гріхи не впадало людство, яких жахливих злочинів не скоєно при навіюванні й допомозі диявола, – цього за висловом Спасителя, людиновбивці споконвіку, який “наче лев, і шукає кого б пожерти”… Злі духи не тільки шкодили людині, спокушали її, але нерідко і вселялися в неї: тоді людина ставала біснуватою.

Євангельська розповідь про зцілення Ісусом Христом двох біснуватих в країні Гадаринській, свідчить про те, що злі духи існують у світі й творять над людьми свої згубні справи. З того часу, як злий дух намовив Адама на гріх, скільки вчинено ним бід у світі. В які тільки гріхи не впадало людство, яких жахливих злочинів не скоєно при навіюванні й допомозі диявола, – цього за висловом Спасителя, людиновбивці споконвіку, який “наче лев, і шукає кого б пожерти”… Злі духи не тільки шкодили людині, спокушали її, але нерідко і вселялися в неї: тоді людина ставала біснуватою.

Біснуваті, про яких ми чули з Євангелія, жили в печерах, де хоронили мертвих, вони були настільки люті, що ніхто не відважувався пройти біля того місця, де вони знаходилися.

В існуванні злих духів ми переконуємося із книг Святого Письма Старого та Нового Завіту, із свідчень святих отців та життєписів угодників Божих. В книзі Буття оповідається, як диявол, з’явившись в образі змія, спокусив нашу праматір Єву, яка порушила заповідь Божу і намовила до того ж праотця Адама. Тому-то диявол і називається людиновбивцею споконвіку — з самого початку.

В книзі Іова повіствується, що диявол, з попущення Божого, поразив Іова багатьма хворобами, але не добився з його уст хули на Бога.

Самого Спасителя під час сорокаденного перебування в пустелі було спокушувано сатаною, який хотів розпалити в Ньому нетерплячість, владолюбство, марнославство.
Бісів виганяв і Сам Христос Спаситель і Його апостоли.

Із Божественного Одкровення ми знаємо, що диявол — істота реальна, ірраціональна, має розум і волю. Як віра в Бога, в існування ангелів добрих, так і віра в існування злих духів є всезагальною в роді людському.

Біси — це духи, вигнані з неба
Біси — це духи, вигнані з неба. Власна воля загубила їх, зла воля керує ними в їхніх злочинах.

Не кажучи вже про невіруючих людей, нам віруючим, дуже не хотілося б вірити в існування диявола. Завжди краще віриться в добро: Бог і ангели – істоти добрі й прекрасні, тому вірити в існування їх приємно й втішливо; а диявол і біси – істоти злі та шкідливі, тому вірити в їх існування – дуже неприємно, і нам хотілося б, щоб їх не було.

Ми мали б якесь право не вірити в існування злих духів, в минулому добрих, які згодом відпали від Бога і тепер навічно утвердилися у злі, якби навколо себе бачили одне добро і добрих людей, але ми бачимо і зло, і злих людей. Тому ми не можемо не вірити в істоту, яка повністю й безповоротно лежить у злі. Адже і серед людей зустрічаються такі вперті особи, що ніяка кара, навіть загроза смерті не в змозі примусити їх позбавитися від злих навичок і злочинних дій.
Злі духи по-різному шкодять людям і гублять необережних з попущення Божого. Тільки тепер, в часи нової благодаті, біси діють обережніше, ніж в той час, коли сила і влада їх над людьми не була ще знищена Христом і їм було значно просторіше у світі.

Біс завжди сильний нашою слабкістю. Тому слово Боже говорить: “Не давайте місця дияволові”. Зло, гнів, пияцтво, лихослів’я, ненависть, скупість, срібролюбство, нечистота, блуд, лукавство, неправда й інші вади людські можна впевнено назвати біснуванням, а носіїв цих пороків – одержимими або біснуватими. Звідки може в людині взятися стільки таких вад? Очевидно, від диявола, котрий є початком усякого зла. “Хто чинить гріх, той від диявола, бо спочатку диявол согрішив”. 

Господь наш Ісус Христос прийшов у світ, щоб зруйнувати справи диявола і перемогти його з усім його воїнством: “Для цього-то і явився Син Божий, щоб зруйнувати діла диявола”.  

З пришестям Христа нам не страшний диявол.
 З пришестям Христа нам не страшний диявол. Біснуваті, побачивши Христа, кричали: “що Тобі до нас, Ісусе, Сину Божий? прийшов Ти сюди передчасно мучити нас”. Отже, Ісус Христос – це мука для злих духів. Вони добре знають, що після Страшного Суду будуть навіки кинуті в пекло.
Отже, Ісус Христос – це мука для злих духів. Вони добре знають, що після Страшного Суду будуть навіки кинуті в пекло.
 Їм хотілося б принаймні, хоч до суду мати повну волю у світі йпанувати над людьми. Про те, що вони не мають такої влади, що вони завжди знаходяться у повній покорі у Бога, Господь показав на прикладі вигнання їх з біснуватих людей.

Коли злі духи побачили, що Христос хоче вигнати їх з чоловіка, почали просити у Нього дозволу увійти в стадо свиней, що паслося. Виходить, що навіть такій тварині, як свиня, злі духи не можуть пошкодити без попускання Божого.

Якщо Христос страшний для бісів, якщо вони тремтять перед Богом – то значить вони не можуть бути там, де знаходиться Бог, вони втікають звідти.
 Якщо Христос страшний для бісів, якщо вони тремтять перед Богом – то значить вони не можуть бути там, де знаходиться Бог, вони втікають звідти. Якщо в нашій душі буде Бог, то злі духи також будуть втікати від нас, як від вогню.

Для боротьби з дияволом необхідно одягнутися у зброю: “Одягніться в повну зброю Божу, щоб вам можна було стати проти хитрощів диявольських,… а понад усе візьміть щит віри, яким зможете погасити всі розпечені стріли лукавого… і меч духовний, що є слово Боже”. 

Краща зброя для боротьби з дияволом – молитва і піст
Краща зброя для боротьби з дияволом – молитва і піст. Цей рід, сказав Господь про бісів, виганяється не інакше, як молитвою і постом.

Біси говорили священномученику Кіпріяну: “Ми не можемо дивитися на хресне знамено, воно, як вогонь, опалює нас і відганяє”.

Іменем Ісуса завжди бий ратника”, – тобто бісів, – учить преподобний Іоан Ліствичник.

“Нема сильнішої і міцнішої зброї у духовній брані від Ісусової молитви”, – свідчить авва Іов.

“Демони не відважуються наблизитися до того, хто веде бесіду з Богом”, – віщає Симеон Новий Богослов.

Читання Святого Письма – це великий захист від гріха, вчить авва Єпіфаній, а блаженний Ієронім і преподобний Пімен говорять: “Думай постійно про що-небудь добре, щоб диявол завжди знаходив тебе зайнятим: доки людина перебуває в духовній роботі, ворог не може поразити його”. 

Наслідуючи приклад і вказівки доблесних воїнів Христових, сподіваючись на Бога і зміцнюючись благодаттю Святого Духа, ми можемо і зобов’язані вийти переможцями в боротьбі зі злом і ворогами нашого спасіння – духами злоби піднебесними.

Неділя 5-а після Пятидесятниці
Блаженнійший Митрополит Володимир

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.