Пророк Самуїл

Господь був з ним; і не залишилося жодне зі слів Його невиконаним.
Перша книга Царств

Пророк Самуїл – один із найвідоміших єврейських пророків. Був 15-тим і останнім суддею Ізраїльським, що жив за 1146 років до Різдва Христового. Він завершив Епоху Суддів та “відкрив” Епоху Царів, помазавши на царство спочатку Саула, а коли той не виправдав його сподівань, – юного Давида. Відповідно до єврейської традиції, Самуїлу приписується авторство книг, відомих під назвами «Книга Суддів», «Книга Царів», а також «Книга Рут».

З часу входження ізраїльського народу на Землю Обітовану пройшло кілька століть. Ізраїльтяни не змогли відразу підкорити сусідні племена, поступово почали втрачати і прагнення остаточно звільнити землю від старих господарів. Ізраїльські коліна занадто рано на шкоду Волі Божій віддали перевагу спокійному і ситому життю. Близьке сусідство нескорених народів призвело до неминучого запозичення їх звичаїв і вірувань, які, в свою чергу, призвели до поступового відступу від віри батьків в Єдиного Бога. Не стало колишньої єдиної сили народу, розрізнені ізраїльські племена занурилися в міжусобні сварки, ставши слабкими і вразливими перед зовнішньою небезпекою, що виходить від сусідніх, не до кінця підкорених, ханаанських народів.

Народження Самуїла

Саме в цей важкий час для ізраїльського народу на світ з’явився Самуїл.

Пророк походив з коліна Левиного, був сином Елкани з Раматаїм-Цофіму, з Єфремових гір. Його мати Анна, одна з двох дружин Елкани, була предметом особливої ​​любові свого чоловіка. Але вона залишалася бездітною і повинна була терпіти образи від своєї суперниці по імені Пеніна, від якої той мав кількох синів і дочок.Святая Анна, мать пророка Самуила, молится о даровании ей сына

Одного разу Елкана, прийшов з дружинами своїми в Шіло для принесення жертви і молитви Господу, бо до побудови храму в Єрусалимі там перебувала Скинія і ковчег Божий і туди приходили всі племена Ізраїлеві на поклоніння. Принісши жертву Богу, Елкана дав з принесеного в жертву частину Пеніні і особливу частину кожному з дітей її, а Анні – тільки одну частину, так як у неї дітей не було. Тут Пеніна стала насміхатися над нею і дорікати. Біль Анни і страждання дійшли до найвищої точки терпіння. Вона встала, пішла в Скинію і молила Господа зглянутися над її печаллю і послати їй дитя чоловічої статі, причому дала обітницю в разі виконання її прохання, присвятити свого первістка на служіння Богу і зробити його назореєм: вина не буде він пити, говорила вона, і бритва не торкнеться голови його. Тим часом як вона довго молилася перед Господом, священик і суддя ізраїльський Ілій прийняв було її гарячу молитву за сп’яніння. Зворушлива відповідь Анни відразу розвіяла всі його підозри. Ілій поблагословив її від імені Господа і сказав їй, щоб вона повернулася додому з миром.

Незабаром Анна народила сина і назвала його Самуїлом (івр. שְׁמוּאֵל, Шмуель, «почутий Господом»). Народження сина вона сприйняла не тільки як милість, даровану їй особисто, а й як знак майбутнього визволення народу Божого. Коли дитину відняли від грудей, а єврейські жінки, за звичаєм, годували дітей грудьми три роки, Анна виконала обітницю і принесла сина в Скинію. Після цього Господь знову послав милість Анні, і вона стала народжувати синів і дочок.

Покликання Самуїла

003209На довгі роки Самуїл залишився служити при храмі під опікою священика Іллі. Він зростав тілом і благодаттю перед лицем Божим. Щороку мати приносила йому верхній одяг, яку сама робила для нього. Часті бесіди зі священиками і благочестивими людьми дозволили Самуїлові навчитися Закону Мойсея.

Священик Ілій був старий, а сини його, Офні та Фінеес, були люди порочні і своєю поведінкою розбещували народ. Самуїл не спокусився поведінкою синів первосвященика. І вже в 12 років йому було одкровення про те, що за зраду істинній вірі, за розбещення і ідолопоклонство народ Ізраїлю чекають біди.

Нещастя прийдуть і в дім первосвященика Ілія за те, що він не вгамовує своїх нечестивих синів. Старий священик, дізнавшись про Божий вирок, приймає його з повним смиренням.

Вирок Божий не забарився здійснитися. Після того як філістимляни завдали важкої поразки Ізраїлю, євреї щоб підбадьорити себе, взяли Ковчег Завіту, поставили його на жердини і понесли попереду війська. Слух про це злякав і самих філістимлян, які вважали, що в стан ворога прийшов сам «Бог євреїв».

Однак Біблія показує, що сама по собі Святиня не може служити гарантією успіху. Замість того щоб бігти, вороги кинулися вперед з силою відчаю. 30 тисяч євреїв полягли в битві, і філістимляни захопили Ковчег Завіту. Дізнавшись про поразку, Ілій помер.

Вождь і Суддя

Після смерті Ілія, Самуїл став суддею народу Ізраїльського. Він підняв народ до покаяння, закликаючи всіх прокинутися від гріховного сну.

«Над вами лиха тяжіють, бо ви відвернулися від Бога! Ви втратили свою Святиню, тому що ви не гідні її. Покайтеся, і тоді Господь допоможе вам вигнати язичників зі своєї країни» Пророк Самуїл
«Над вами лиха тяжіють, бо ви відвернулися від Бога! Ви втратили свою Святиню, тому що ви не гідні її. Покайтеся, і тоді Господь допоможе вам вигнати язичників зі своєї країни».

І коли люди в сльозах, в лахмітті каялися, просили Господа, щоб Він простив їм їхні гріхи, слова пророка Самуїла справдилися. Жителі філістимських міст, в яких перебував захоплений Ковчег, стали хворіти страшними хворобами. Їх поля і ріллі розорялися мишами. Ідол, якому вони поклонялися, був розбитий. Через кілька місяців вони поставили Ковчег на колісницю, запряжену двома коровами, і пустили його зі своєї землі. Ніким не керовані, корови привезли Ковчег в ізраїльську землю, де його з радістю зустріли євреї.

Весь народ каявся і говорив: “Ми згрішили перед Господом”. Після звернення ізраїльтян до Бога по молитві Самуїла Господь урятував євреїв від влади філістимлян. Під час його правління Ізраїль насолоджувався миром і благополуччям. Центром релігійного життя народу стало місто Рама. Звідси Самуїл щороку обходив всі ізраїльські міста, виконуючи обов’язки первосвященика і судді.

Кінець епохи Суддів. Початок епохи царів.

Самуїл керував народом 40 років. Коли ж він постарів, то поставив суддями над ізраїльським народом двох своїх синів – Іоіла і Авію, але вони не наслідували чесноти і правосуддя батька. А старійшини Ізраїлю, бажаючи, щоб народ Божий був “як інші народи”, зажадали у пророка Самуїла поставити їм царя. Пророк Самуїл побачив в цьому глибоке падіння народу, яким до того часу керував Сам Бог, сповіщаючи волю через святих обранців. Але Господь сказав до Самуїла:

“Послухай голосу того народу в усьому, що він сказав тобі, бо не тобою вони погордували, але Мною погордували, щоб Я не царював над ними”. Так сказав Господь пророку Самуїлу
“Послухай голосу того народу в усьому, що він сказав тобі, бо не тобою вони погордували, але Мною погордували, щоб Я не царював над ними”.

image_(10)
За велінням Божим Самуїл помазав на царство Саула, блискучого воїна, котрий перевершував всіх чоловіків свого народу як статністю, так і хоробрістю. Пророк вилив на його голову священний єлей. І тоді Дух Святий зійшов на Саула, і він отримав силу управляти народом.

Самуїл оголосив, що відтепер він припиняє своє служіння і залишає на чолі народу царя, а сам віддається з цього моменту молитві. Пророк запитував народ, чи не скривдив він кого впродовж свого правління, але ніхто не знайшов за ним нічого. Самуїл закликав їх бути вірними Богу і Його помазанику. Щоб відобразити свої слова, він помолився і викликав грім і дощ, хоча небо було сяючим.

Так завершився в історії Ізраїлю період правління суддів. У Св. Писанні ясно простежується подвійне ставлення до царської влади. З одного боку, вона визнається як політична необхідність (з огляду на боротьби з зовнішніми ворогами); але з іншого – ідеалом залишається вільний союз колін, побудований на підпорядкуванні всіх волі Божої, яка виражається через пророків. Цей другий підхід визначає негативне ставлення до царської влади, яке в Біблії панує.

Розрив з Саулом

Саул спочатку виступає як харизматичний вождь: він людина, керована Духом Господнім. Саме Дух Божий вливає в нього сили і робить мирного селянина військовим вождем. Він засновує регулярну армію і завдає ряд поразок філістимлянам.

Перевага в боротьбі за Ханаан починає схилятися на користь Ізраїлю. У боях Саулові допомагає його син Йонатан – людина благородної душі, відважний і вірний. Але пророк з Рами пильно стежить за тим, щоб цар не узурпував духовних прав над Ізраїлем.

В інших народів царі вважалися божественними істотами, синами богів і верховними жерцями. Нічого подібного не повинно бути у народу Божого. Тому, коли Саул, не дочекавшись пророка, самовільно приніс жертву всеспалення в Галгалі, перевищивши свої повноваження і привласнивши собі священичі обов’язки, той суворо викрив його і передбачив, що його царство не встоїть

Помазання Давида

0_1a42b_2f046dba_LКоли святий пророк оплакував долю царя Саула, Бог послав його до Віфлеєму до Єссея, з коліна Юди, щоб він потай помазав юного і прекрасного собою Давида на царство Ізраїльське.

Це була остання справа пророка. Дух Божий відступив від Саула, а злий дух опанував царем – він почав страждати нападами безумства. Саме в цей час Давид пішов до нього на службу зброєносцем. Коли царем опановував злий дух, він заспокоював Саула грою на кіфарі.

Благовоління імператора доставляло йому радість, але після того як Давид здобув блискучі перемоги і викликав захоплення народу, прихильність Саула перетворилася в смертельну ненависть. Давид утік і знайшов притулок в Рамі, у Самуїла.

Пророк Самуїл спочив, і весь ізраїльський народ зібрався в Рамі, щоб його оплакати. Згодом його шанували в числі великих старозавітних заступників перед Господом, як Мойсея і Аарона. Переказ приписує йому складання біблійної книги Суддів. У 406 році мощі пророка Самуїла були перенесені з Юдеї в Константинополь.

Могила пророка Самуїла

Могила біблійного пророка Самуїла розташована на висоті 885 метрів над рівнем моря на вершині гори Набі Самуель.

Могила пророка Самуила
В околицях Єрусалиму, недалеко від столичного кварталу Рамот, знаходиться Набі-Самуель – місце, яке традиційно вважається гробницею пророка Самуїла – Шмуеля. Як і багато святих місць Ізраїлю, це місце шановане представниками трьох основних релігій. Сюди приходять і євреї, і християни, і мусульмани.

Середньовічна фортеця на вершині пагорба є одночасно і мечеттю, і синагогою, їх розділяє всього лише кілька сантиметрів кам’яної стіни. Щоб потрапити в мусульманський або єврейський зал, паломники входять в одну і ту ж двері. Це місце не схоже на музей, тут немає зображень чи розписів на стінах, сюди приходять помолитися, оскільки вважається, що святість похованого тут праведника особлива.

Не випадково, тут знаходиться єшива ( «дім навчання»), де молоді люди вивчають Тору, а також проводяться молитви про зцілення різних недуг, позбавлення від безпліддя і скорбот. Про те, що це місце пов’язане з древньою історією, свідчать археологічні розкопки, розпочаті ще в 19-му столітті.

Те, що ми бачимо сьогодні, можна порівняти з вершиною айсберга, головне ж приховано в глибині. Коли археологи почали вивчати збережені кладки стін, їх погляду постала вражаюча картина – неймовірне нашарування епох!

Будинки мінарету і мечеті, побудовані на початку 18-го століття, стоять на фундаменті церкви хрестоносців, а та, в свою чергу, на фундаменті візантійської церкви. Вона була зведена теж не на порожньому місці, досі тут знаходилися єврейські поселення. Найбільш ранні споруди датовані 8-7 століттями до нової ери, а найпізніші 2-1 століттями до нової ери. А значить, що залишки цих містечок зберігають пам’ять про Епоху Суддів, Першого і Другого Храмів.bsba340303600L

Розкопане археологами місто у гробниці багато хто вважає тією самою біблійною Рамою, що в перекладі означає “висота, вершина”, де жив і правив Ізраїлем пророк Самуїл. А за іншою версією, це прикордонне місто Іудейського царства – Міцпе, що означає “панорама, спостережний пункт”, також пов’язане з пам’яттю про Самуїла.

Згідно з традицією, в Міцпе він зібрав і надихнув народ на війну з філістимлянами. Дивлячись на пейзаж на Єрусалим і його околиці, який відкривається звідси, можна погодитися і з першим, і з другим варіантом. Як би там не було, але для віруючих, які приходять сюди, щоб молитися, це місце є і буде могилою пророка Самуїла.

До речі, в самій будівлі на рівні входу розташований великий зал, в якому знаходиться гробниця, а поверхом нижче, точно під нею, є другий похоронний монумент, саме він і вважається справжньою могилою. Там майже завжди людно. Але особливо багато віруючих тут збирається 28 іяра за єврейським календарем, в день смерті пророка Самуїла: “А Самуїл помер, і оплакував його ввесь Ізраїль, і поховали його в Рамі, у місті його” (Шм. I, 28: 3).

За матеріаами сайту: Рівненської єпархії

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.