Свята первомучениця рівноапостольна Фекла

Немов свіча від свічі спалахує любов і світить святість в душах. Тому немає нічого необхіднішого і важливішого для людини, ніж святість. Святий притягує до себе і зігріває; і наповнює, і спасає, і зве – до подвигу
Прот. Сергій Булгаков

Сьогодні Православна Церква святкує пам’ять святої рівноапостольної Фекли. Вона була дочкою знатних і багатих батьків і відрізнялася незвичайною красою. Почувши проповідь святого апостола Павла, свята вирішила присвятити себе Євангельській проповіді і відмовилася від земного нареченого. Розгніваний наречений Фекли доніс правителеві на апостола Павла. Апостола арештували. А Фекла втекла з дому і, прийшовши до апостола, три дні сиділа біля його ніг і навчалася Божественної премудрості. Сам Павел назвав її своєю першою духовною дочкою.

Коли родичі врешті знайшли Феклу, то схопили обох і привели на суд. Апостола побили й вигнали з міста. А мати Фекли так розлютилася, що почала кричати: «Спаліть її! Це не дочка моя! Спаліть її!»

Тоді розклали велике багаття, і Фекла, осінивши себе хрестом, зійшла на нього. Але коли підпалили дрова, полум’я обступило святу ніби стіною, а потім пішов дощ, вогонь згас, і Фекла зійшла неушкодженою.

Вона залишила місто, знайшла апостола Павла і послідкувала за ним. Багато років свята активно допомагала йому, привернувши до Христу багатьох людей. Але в Антіохії її знову схопили й за віру в Іісус Христа віддали на поживу диким звірам. Однак звірі не торкнулися її. І після усіх випробувань свята діва залишилася неушкодженою.

«Хто ти?» – «Я раба Бога Живого!»
Тоді правитель запитав Феклу: «Хто ти?» – «Я раба Бога Живого!» – відповіла вона. І він, убоявшись Господа, відпустив її.

За благословення апостола Павла, свята Фекла оселилася в пустинній окрузі Селевкії та прожила там багато років, проповідуючи Слово Боже, молитвою зцілюючи хворих. Багатьох язичників навернула вона до христової віри. Неодноразово ворог люду людського намагався погубити святу через осліплених гріхом людей, але сила Божа завжди зберігала вірну рабу Христову.

Коли святій Феклі було вже 90 років, на неї ополчилися язичеські волхви за те, що вона безкоштовно лікувала хворих. Із заздрості до святої Фекли вони підіслали до неї найманців, щоб осквернили її. Коли переслідувачі були вже зовсім близько, свята Фекла попросила про допомогу Христа Спасителя. І розступилася гора, і сховала святу діву, наречену Христову. Так віддала душу Господу свята Фекла.

Ім’я святий первомучениці рівноапостольної Фекли, молитвениці про всіх, хто подвизався, поминається при постригу жінок у чернецтво.

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.