Преподобний Панкратій Печерський

Ім’я Панкратій з грецької перекладається як всевладний. Преподобний Панкратій – ієромонах Печерський, пам’ять якого сьогодні святкує Церква, довів істинність цього імені.

Завдяки молитві та аскетичним подвигам він опанував свої пристрасті, очистив душу й омив її сльозами покаяння від гріхів. Своє серце він перетворив на престол, на якому возсів Цар Слави – Христос.

За допомогою Святого Духу преподобний став всевладним не тільки над пристрастями – хворобами душі, але й над хворобами тіла. Людей, які приходили до нього, він помазував єлеєм і читав над ними молитви, тобто звершував над ними чин Єлеопомазання.

І якими б тяжкими хворобами не хворіла людина, вона йшла від преподобного вже зціленою. Апостол Яків у своєму соборному посланні писав:

«Чи хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужного і підведе його Господь; якщо він гріхи вчинив, простяться йому». (Як.,5,14).

Святий отець прославився у XIII столітті. Однак і сьогодні віруючі люди мають можливість прийти до преподобного Панкратія у Києво-Печерську Лавру та прикластися до його нетлінних мощей.

Угодник Божий нетлінністю мощей ще раз довів всевладність, але тепер уже над законами природи. Адже Господь, рабом якого є Панкратій, керує цими законами, Він їх уклав і заради праведників творить дива.

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.