Це незрозуміле Православ’я

«Людина приходить до Церкви не для того, щоб щось в неї привнести;
людина приходить до Церкви,
щоб забрати з неї з собою ніщо інше і нікого іншого,
як Самого Христа»
Святитель Іоанн Золотоуст

– Існує певний негативний фон навколо Православ’я в суспільстві. Православ’я говорить неприємні речі: вказує на гріх, розповідає про покарання за порушення, тобто виступає моральним цензором. Ця роль дратує суспільство. Але насправді Православ’я не ставить перед собою таких завдань.Прокоментуйте, будь ласка, і роз’ясніть, які глобальні цілі і завдання у Православ’я?

– Говорити про те, що Православ’я створює навколо себе якийсь негативний фон – те ж саме, що стверджувати, що лікарні та інші медичні установи – це розсадник хвороб і смерті, адже саме в них, в основному, хворіють і вмирають люди. Але ж подібна заява – абсурд!

Православ’я не створює навколо себе негатив. Воно свідчить лише про те, що людство хворіє гріхом і попереджає, до яких наслідків подібна хвороба може призвести. Якщо лікар говорить нам, що у нас проблеми зі здоров’ям, ми ж не будемо його звинувачувати в тому, що він повідомив нам щось неприємне. Так, нам неприємно чути про наші хвороби, та якщо ми про них не дізнаємося, не зможемо їх вилікувати.

Православ’я – це свідчення про те, що людина хвора, але отримала надію на зцілення від тієї недуги, якою заразилася ще в раю, на зорі свого існування.

Православ’я – це свідчення про те, що людина хвора, але отримала надію на зцілення від тієї недуги, якою заразилася ще в раю, на зорі свого існування. Піддавшись спокусі диявола – «людиновбивці від початку», як його називає святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов, людина відпала від Бога як джерела вічного життя і, як наслідок, стала гинути.

За словами святителя Григорія Палами, первозданна людина помирала двічі: перший раз – духовно – в момент скоєння гріха, і лише через багато років життя віддалік від Бога людина померла вдруге – фізично. Але незважаючи на те, що людина сама, за власною волею покинула Творця, Бог все ж йде їй назустріч. Господь проявляє милість і безмірну любов до людського роду: Він Сам стає одним з нас, щоб врятувати людство від влади гріха і смерті.

Виходячи з цього, основне завдання Православ’я, за словами одного сучасного християнського письменника, полягає в тому, щоб кожен християнин став «маленьким Христом», зміг втілити в своєму житті той ідеал, до якого Адам був покликаний з моменту свого створення – стати не тільки образом, а ще і подобою Божою. А це можливо тільки в разі перебування людини в Церкві Христовій, адже тільки там можливе реальне возз’єднання з Богом, тобто обоження.

– Люди з радістю знаходять, за що дорікнути Православ’ю. Вказують на «плями» і кажуть, мовляв, на себе подивіться, а потім вчіть. Як тут бути? Адже Православ’я – це і святі і несвяті люди.

– Давайте наведемо звичайний життєвий приклад: якщо людина не довіряє тому чи іншому лікарю, вона таки не буде при цьому відкидати значення всієї медицини цілком. Подібний підхід можна перенести і в церковну сферу: якщо нам не подобається той чи інший священик – це зовсім не привід відкидати важливість Церкви та ставити під сумнів необхідність Її існування.

«Я не хороша людина, але те, що я говорю про Бога, – правда». Митрополит Антоній (Блум) Сурозький

Митрополит Сурозький Антоній одного разу сказав про себе такі слова: «Я не хороша людина, але те, що я говорю про Бога, – правда». Якщо людина щиро шукає Господа – вона Його обов’язково знайде. Якщо людина приходить до Церкви, щоб знайти в її стінах Істину, – Істина відкриється їй, бо Істина – це Сам Христос. Якщо ж людина намагається вловити Церкву і її служителів у чомусь поганому – значить така головна її мета, а зовсім не духовні пошуки.

Зовнішня поведінка людини – це якийсь лакмусовий папірець, що відкриває її внутрішній світ. І тому купа пліток і наклепів на адресу Церкви, – це, перш за все, свідчення про те, що саме брехня наповнює серце людини, адже, за словами Святого Письма, «чим серце наповнене, те говорять вуста» (Мф. 12:34).

Для православного християнина наклеп ніколи не був чимось жахливим. Один подвижник одного разу сказав:

«Мені абсолютно не важливо, що думають про мене інші люди; для мене важливо лише те, що про мене думає мій Бог».

А щодо того уявлення, що Церква, яка проповідує високий ідеал святості, і сама повинна складатися тільки з святих людей, уникаючи при цьому всього нечистого і порочного, відомий православний богослов Л. Успенський зауважив: «Православна Церква ніколи не ставила знак рівності між святістю і непогрішністю».

Церква свята не тому, що святі її члени, а тому, що святий її Глава – Господь Ісус Христос. Цікаву характеристику Церкви дав християнський подвижник IV століття преподобний Єфрем Сирин: «Вся Церква є Церква тих, що каються… вся вона є Церквою тих, хто гине…»

«Вся Церква є Церква тих, що каються… вся вона є Церквою тих, хто гине…» преподобний Єфрем Сирин

На відміну від сектантів, православні ніколи не стверджували, що вони святі, так би мовити, апріорі, тільки тому, що стали членом Церкви, а отже – «автоматично» обрані Богом для Вічності. Вічність не дається людині просто так, подібно до «клубної картки»: її потрібно заслужити, і справа ця не з легких, адже «Царство Небесне здобувається силою, і ті, хто прикладає зусилля, здобувають його» (Мф. 11:12). І тільки Церква може вказати людині той шлях, який приведе нас до вічного життя у Христі.

– Чому Православ’я не модне? Чому воно не йде в ногу з часом? Протестанти, наприклад, ходять по квартирах, агітують, запрошують в кафе, влаштовують вечірки… Це модно і весело. Чому Православ’я не може стати трохи «попсовим», адже народ тоді «повалить пачками»?

– Відомий англійський письменник минулого століття Г. Честертон писав: «Церква завжди ніби відстає від часу, тоді як насправді вона – поза часом». І головна причина, чому Церква завжди була і буде поза часом, полягає в тому, що Євангеліє – та Добра Новина про порятунок грішної людини Богом, яку відкриває кожному з нас Церква, – не має меж ні часових, ні просторових. Євангеліє призначене для кожної людини, незалежно від місця її народження, матеріального або соціального статусу.

Якщо хочеться що-небудь змінити в Церкві, якщо нам в ній щось не подобається, ми повинні подумати про одну елементарну річ: Церква існує вже без малого дві тисячі років, і в своїй історії вона бачила вже не одну сотню подібних «реформаторів», які намагалися її від чогось звільнити, «поліпшити», зробити більш доступною для громадськості.

Нам слід пам’ятати слова великого вчителя Церкви, святителя Іоанна Златоуста, який в одній зі своїх проповідей сказав: «Людина приходить до Церкви не для того, щоб щось в неї привнести; людина приходить до Церкви, щоб забрати з неї з собою ніщо інше і нікого іншого, як Самого Христа».

«Людина приходить до Церкви не для того, щоб щось в неї привнести; людина приходить до Церкви, щоб забрати з неї з собою ніщо інше і нікого іншого, як Самого Христа». Святитель Іоанн Золотоуст

Виходячи з цього, головна задача Церкви – освятити людину, а через людину – і весь видимий створений світ благодаттю Святого Духа. У цьому – місія Православної Церкви, в цьому – її сіль. А, за словами Христа, «Якщо ж сіль втратить силу, то чим насолити її? Вона вже ні до чого непридатна, хіба викинути її геть…» (Мф. 5:13).

– «Православні – це мракобіси, неуки, прибульці з X століття, в загальному відсталі в усіх відношеннях люди». Як Ви можете прокоментувати подібні висловлювання на адресу православних вірян, священиків?

– Не дивлячись на подібні висловлювання, Православна Церква ніколи не заохочувала невігластво. Святитель Філарет (Дроздов) говорив: «Віра Христова не у ворожнечі з істинним знанням, тому що не в союзі з невіглаством».

Всі ми добре знаємо, що більшість великих учених, таких як Коперник, Бекон, Кеплер, Лейбніц, Декарт, Ньютон і багато-багато інших, завжди позиціонували себе як глибоко віруючі люди. Так, наприклад, основоположник квантової фізики, німецький фізик минулого століття М. Планк писав: «Куди б і як далеко ми б не стали дивитися, ми не знаходимо суперечностей між релігією і природною наукою… Релігія і природнича наука не виключають один одного… ці дві області доповнюють один одного і залежні один від одного».

Інше питання: що саме сучасне суспільство має на увазі під поняттям «мракобісся» православних? Під «мракобіссям» вірян мається на увазі, в першу чергу, те, що православні не хочуть йти на поступки сучасному секулярному світові. Які поступки? Перш за все – визнати гріх нормою людського життя.

Сьогодні практично у всіх засобах масової інформації возвеличується те, що ще півстоліття тому вважалося чимось ганебним і протиприродним. Ще святий апостол Іоанн Богослов писав, що всі цінності світу зводяться до трьох основних факторів: похоті очей, похоті плоті і гордості житейської (див. 1 Ін. 2:16).

Саме тому, за словами іншого апостола, «дружба зі світом – ворожнеча проти Бога» (Як. 4: 4). Отже, сучасний світ і Церква вказують людині на абсолютно протилежні цінності: якщо світ вимагає брати від цього життя все, прагнути до честолюбства і пороку, то Церква, навпаки, закликає своїх чад до смирення, лагідності і благочестя. І ось в такому благочесті сучасне суспільство, на жаль, і вбачає «мракобісся».

– Кажуть: «Православ’я важко зрозуміти. У ньому все складно і незрозуміло для сучасної людини. Все це вже не актуально сьогодні». Скажіть, будь ласка, є чи православне вчення для середньостатистичної людини? Як вона може осягнути незбагненну істину, яку філософи і богослови осягали все життя?

– Зрозуміти Православ’я неможливо хоча б тільки тому, що це зовсім не філософська концепція. Православ’я можна тільки відчути на собі, точніше, в собі.

“Православ’я – це не теорія, це не сума якихось знань або філософських умовиводів. Православ’я – це, перш за все життя, у Христі.”

Православ’я – це не теорія, це не сума якихось знань або філософських умовиводів. Православ’я – це, перш за все життя, у Христі. І тому Його актуальність не залежить від тих чи інших хронологічних меж. Православ’я буде актуальним завжди, поки ще існує цей світ, і поки людина не досягне своєї найвищої мети – загального воскресіння мертвих і Страшного суду Христового.

На відміну від осягнення тієї чи іншої філософської системи, що вимагає якоїсь попередньої інтелектуальної підготовки, для сприйняття Православ’я не важливий загальноосвітній рівень, адже Бог дивиться не на інтелект людини, а на її серце: «Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога» (Мт. 5: 8).

Філософи язичницького світу намагалися осягнути істину буття, нехтуючи Творцем цього буття. І цілком зрозуміло, чому вони ніколи не могли досягти бажаної мети. Жодна філософська система не могла дати людині те, що вона змогла отримати в Церкві, – Самого Бога. Тому згаданий уже нами вище англійський письменник Г. К. Честертон і каже, що якби такі світочі античної філософії, як Платон, Піфагор або Аристотель постояли хоч хвилину в тому світлі, яке сяє від Христа, вони б зрозуміли, що світло їх власних учень – напівтемрява.

Про справжню віру, мракобісся і «попсу» – Андрій Музольф, викладач КДС
За матерыалами сайту: Рівненської єпархії

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.