Святих первоверховних апостолів Петра і Павла

“З апостолів первосвятителі і вчителі вселенські, моліть Владику усіх, щоб Він дарував мир всесвіту, а нашим душам велику милість.”

Тропарь святим

Сьогодні Церква Христова прославляє двох великих апостолів, Петра і Павла. Самі імена їх вчать нас бути твердими у вірі (бо Петро означає «камінь», що указує на міцність, непохитність) і одночасно бути смиренними (бо Павел значить «малий» і вказує на невисоку про себе думку).

Всі святі апостоли понесли безліч праць в благовісті Христового вчення, але ці двоє потрудилися більше за всіх (див.: 1 Кор. 15, 10). Переходячи з міста в місто, з країни в країну, святі Петро і Павел скрізь ревно сповіщали слово Боже, мужньо і терпляче переносячи знегоди і біди.

У світ брехні і помилок, гордості та егоїзму, ненаситності та злості святі апостоли Петро і Павел внесли небесну істину і Божественне світло, царство правди, миру і радості в Святому Дусі (Рим. 14, 17). Тисячі людей привели вони до Христа.

Але святі апостоли не тільки благовіствували, але і затверджували у вірі: засновували Церкви, неодноразово їх відвідували, для постійного керівництва ними ставили єпископів і пресвітерів, писали до них повчальні послання.

Святий Петро залишив два послання до всіх Церков, а святий Павел – до окремих Церков – чотирнадцять, з них тринадцять – до християн з язичників. І з тих пір ці послання незмінно читаються і в храмах і вдома, адже в них укладені істини християнської віри і незліченні уроки життя в Христу, в них ми знаходимо все необхідне для правильного розуміння значення нашого земного покликання, для нашого затвердження на шляху в Царство Небесне.

Шанування святих апостолів Петра і Павла почалося зразу ж після їх страти. Сумісне їх святкування – 12 липня – було настільки поширено, що відомий церковний письменник IV століття святитель Амвросій, єпископ Медіоланськи, писав: «..святкування їм не може втаїтися ні в одній частині святу».

Читайте також: День святих первоверховних апостолів Петра і Павла

В Українській Церкві шанування апостолів Петра і Павла одержало початок після Хрещення Русі. За церковним переданням, святий рівноапостольний князь Володимир привіз з Корсуні ікону святих апостолів Петра і Павла, яка згодом була піднесена в дар Новгородському Софійському собору. Зображення святих апостолів Петра і Павла в іконостасі православного храму стали незмінною приналежністю деісусного чину.

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.