Апостол та євангеліст Матфей

Усердно от мытницы к звавшему Владыце Христу, явльшуся на земли человеком за благость, Тому последовав, апостол избранный явился еси и благовестник Евангелия вселенней велегласен…
Тропар апостолу и евангелисту Матфею

Сьогодні Православна Церква вшановує пам’ять святого апостола і євангеліста Матфея, ім’я якого означає «Дар Божий», іменованого також Левієм або Левієм Алфеєвим, тобто сином Алфея.

Матфей був людиною заможною і займав посаду митаря в місті Капернаумі, яке розташоване на березі Галілейського моря. Одного разу, під час перебування Свого в Капернаумі, Господь, супроводжуваний народом, вийшов з міста і пішов до моря. На березі Він побачив Матфея, який сидів біля митниці. І сказав йому: «Йди за мною!». Матфей з радістю послідував за Господом.

«Не здорові потребують лікаря, а хворі. Я прийшов призвати не праведників, а грішників до покаяння». Сказав Господь
Зібравши інших митарів, він влаштував у своєму будинку для Іісуса Христа і Його учнів обід. Коли горді фарисеї запитали: «Навіщо Іісус Христос їсть і п’є з митарями і грішниками?», Господь відповів: «Не здорові потребують лікаря, а хворі. Я прийшов призвати не праведників, а грішників до покаяння».

Усвідомивши свої гріхи, Матфей відшкодував вчетверо тим, кого раніше обирав, роздав решту свого маєтку жебракам і разом з іншими апостолами слідував за Христом. Він удостоївся бути у числі 12 вибраних апостолів. Разом з іншими учнями Господа Матфей супроводжував Його у подорожах по Галілеї та Іудеї, слухав Його Божественне вчення, бачив незліченні Його чудеса, ходив з проповіддю, був свідком хресних страждань і смерті Спасителя і преславного Вознесіння Його на небо.

Апостол Матфей вісім років проповідував в Єрусалимі. Люди, які там жили, знали Старий Завіт і чекали пришестя Спасителя. Апостол Матфей розказував, що Іісус Христос і є очікуваний Спаситель. Для цих людей він написав своє Євангеліє перед тим, як відправився проповідувати. За переказами він проповідував у Сирії, Мідії, Персії, Парфії, закінчивши свої проповідницькі праці мученицькою кончиною в Ефіопії.

Про кончину апостола Матвія в одному з переказів розказується так: У одному місті, де апостол Матфей обернув до Христа декількох чоловік, йому приснився чудовий сон. Апостолу з’явився Господь в образі прекрасного хлопці, вручив жезл і велів його поставити біля нової церкви в місті. Коли святий Матфей виконав веління, жезл перетворився на велике дерево з солодкими плодами, а з коріння цього дерева забило джерело води. Багато жителів цього дня увірували в Господа і хрестилися в цьому джерелі. Але князь цього міста розгнівався на апостола і наказав своїм воїнам узяти його під варту. Коли воїни наблизилися до храму, то навколо нього раптом згущувалася мла, і вони нічого не побачили. Князь послав за апостолом Матфеєм ще більше воїнів, але, коли вони підійшли до церкви, то побачили, що від апостола виходить небесне світло, воїнів охопив жах, і вони втекли. Тоді князь сам відправився за святим, але, як тільки побачив його, осліпнув і став благати апостола Матвія про зцілення. Апостол зцілив його, але злий князь велів кинути святого у багаття. У вогні святий Матфей молився, щоб Бог явив свою силу. І раптово полум’я з жахливим громом спрямувалося на ідолів і розплавило їх, а потім у вигляді вогненного змія погналося за князем.

«Якщо Той, Хто зберіг Матфея у вогні, збереже його і у воді, то Він – Єдиний Бог, і ми Йому поклонятимемося».
Як тільки князь звернувся по допомогу до святого, вогонь відразу згас. Князь кинувся до святого Матвія і хотів вивести його з багаття, але святий апостол віддав дух свій Господу. Тоді князь наказав покласти тіло святого в залізну труну і кинути в морі. Він сказав своїм слугам: «Якщо Той, Хто зберіг Матфея у вогні, збереже його і у воді, то Він – Єдиний Бог, і ми Йому поклонятимемося». Наступного дня труна святого була знайдена на березі. А князь прийняв святе хрещення з ім’ям Матфей. Він став єпископом і багато потрудився, приводячи язичників до Бога.

Найцінніший дар, який залишив нам святий Матфей, – це його виклад Євангельських подій, тим паче, що він сам був їх очевидцем і учасником. Євангеліє від Матвія було написане, ймовірно, близько 42 року. Воно є найпершим із записаних Євангелій. Це Євангеліє було написане арамейською мовою – палестинському розмовному наріччі того часу, оскільки призначалося перш за все для іудеїв. Арамейський текст незабаром був загублений, але збереглися численні грецькі переклади.

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.