Собор 12 апостолів

Їх було всього 12. І за ними не йшли полки навчених солдатів, не виблискувала на сонці зброя, не хропли під важкими вершниками могутні коні, вони не були воїнами, але були простими рибалками з далекої провінції. Їх було всього 12, і всі, крім одного, загинули мученицькою смертю. Але вони назавжди змінили наш світ.

До свята Собору славних і всехвальних дванадцяти апостолів, яке відзначається 13 липня.

Хто такі апостоли?

«Апостол» (грец. апостолос) означає «посланець». Цим грецьким словом, яке міцно увійшло в ужиток української мови, позначаються люди, покликані Іісусом Христом, які стали Його учнями і були відправлені Ним проповідувати Євангеліє і встановлювати Церкву.

Перед апостолами стояло неймовірно складне завдання: зрушити з місця заіржавілі колеса людської Історії, поширити християнство до кінця світу… Бо коли я звіщаю Євангеліє, то нема чим хвалитись мені, це бо повинність моя. І горе мені, коли я не звіщаю Євангеліє! (1 Кор. 9:16)

Ряд людей, які несли благу звістку народам, котрі знали про Христа, часто з небезпекою для життя, були названі в Церкві рівноапостольними і прославлені як святі.

Чому дванадцять?

Насправді апостолів було більше. Ми знаємо, що за Христом пішло чимало народу. У Писанні ми зустрічаємо згадка про сімдесяти найбільш близьких до Нього учнів, яких також називають апостолами. Один з найбільш відомих апостолів, Павло, також не входив до числа дванадцяти.

Так для чого знадобилося виділити саме цю невелику групу людей і покладати на них якесь особливе служіння? Справа в тому, що число 12 збігається з числом дванадцяти колін ізраїльських.

На час проповіді Христа з дванадцяти родів ізраїльських збереглося всього два з половиною: Іуди, Веніаміна і половина від Левія. Решта дев’ять з половиною родів з часу завоювання Північного царства (722 р до Р. Х.) вважалися зниклими. Євреї вірили, що Бог приведе ці зниклі, розчинені серед інших народів, коліна на батьківщину і відновить народ Божий. Обрання ж Христом дванадцяти апостолів недвозначно свідчить, що цей довгоочікуваний час настає. Однак замість того, щоб десь збирати зниклі коліна народу Ізраїлю, тобто замість того, щоб відновлювати колишній, Старий Ізраїль, Христос створює Ізраїль Новий – Церкву. Для цього Він обирає 12 родоначальників Нового Божого народу – апостолів і посилає їх в світ.

Що сталось з апостолами?

Спаситель попереджав учнів: Я посилаю вас, як овець між вовки (Мф. 10:16). Ці слова можуть здатися незвичайними, якщо згадати, що були сказані апостолам, що відправлялися на проповідь в Галілеї, тобто серед одновірців-іудеїв. Дійсно, перший період проповіді був безтурботним. Апостолів приймали в будинках, слухали, поважали їх… Однак зовсім інакше ці слова стали сприйматися учнями, коли Христос був розіп’ятий і Його ім’я стало хулитися іудейськими старійшинами і духовними вождями. У самому Ізраїлі апостоли почали зазнавати переслідувань, ще небезпечнішою їх місія виявилася за межами Ізраїлю, в язичницьких землях.

Апостолів неодноразово били, кидали в тюрми, піддавали іншим переслідуванням і мукам. Лише один з дванадцяти найближчих учнів Спасителя, апостол Іоанн Богослов, помер своєю смертю. Всі інші постраждали за Христа і були вбиті.

Хто став наступником апостолів?

Створюючи християнські громади, апостоли всюди залишали після себе людей, яким доручалося особливе служіння – духовне окормлення віруючих. Так з’явилися перші наступники апостолів, призначені безпосередньо ними самими, – єпископи Церкви. Ті, в свою чергу, передали своє служіння в наступному поколінні духовенства через Таїнство священства – і кожного нині живого священика пов’язує з апостолами довга низка людей, які передавали один одному своє служіння. Саме тому Церква називають Апостольською. Одним з найбільш відомих продовжувачів справи дванадцяти апостолів став апостол Павло, який не знав Спасителя під час Його земного життя. Будучи спочатку гонителем християн, Савл чудесним чином звернувся до віри і став одним з найбільш відомих проповідників Христа. Його називають «апостолом язичників», тому що Павло одним з перших виніс проповідь християнства за межі іудейського світу.

За матеріалами сайту: Української Православної Цекрви

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.