Великий Понеділок

Ми увійшли в Страсну седмицю, або тиждень страждань ― останній, який передує Великодню.

Його називають страсним, бо він присвячений спогадам про страждання, смерть та погребіння Ісуса Христа.

Церковнослов’янською слово «страсті» означає, окрім іншого, також і «страждання».

***

Цими днями, які називають «великими», зважаючи на їхнє значення для християн, ми, відвідуючи богослужіння, де згадуються події останніх днів земного життя Спасителя, поступово готуємося в духовній повноті зустріти радісну звістку про Ісусове Воскресіння.

Тож що нам пропонує Святе Письмо у перший день Страсного тижня?

На ранок понеділка по дорозі до Храму Христос зголоднів. «…І побачивши здалеку смоківницю, … підійшов до неї, чи не знайде чого на ній, але …нічого не знайшов, крім листя… І сказав Ісус до неї: «Нехай ніхто плоду твого не скуштує віднині й навіки…»

Проклята смоківниця, яка відразу після цих слів засохла, зображує, по-перше, ту частину народу Божого, яка не прийняла Месію, бо серед них Христос не знайшов істинного духовного плоду. По-друге, будь-яку людську душу, яка не приносить духовного плоду покаяння.

***

У великий Страсний понеділок Церква, зближуючи події Старого та Нового Заповітів, показує віруючим страждання Спасителя через старозавітний образ праведного Йосипа. Із заздрості брати принизили та продали його. Але пізніше Бог поновив Йосипа у великій славі.

***

В цей самий день ми чуємо також і Євангельську притчу про злих виноградарів.

У ній Господар, під яким Христос мав на увазі Бога Отця, насадив виноградник, тобто Церкву Божу, та віддав його виноградарям, які не схотіли вчасно віддавати Господарю плодів. Слуг, тобто пророків і праведників, яких Той посилав до них, вони били та навіть убивали.

Нарешті Господар вирішив послати до них Свого єдиного Сина, «…кажучи: Посоромляться Сина Мого».

Але виноградарі вирішили вбити й Сина, сподіваючись отримати Його спадщину.

Христос запитав первосвящеників, книжників та старійшин: «…Отже, коли прийде Господар, що зробить він із цими виноградарями?» Говорять Йому: «Злочинців жорстоко покарає смертю, а виноградник віддасть іншим, …котрі будуть віддавати Йому плоди своєчасно». Ісус сказав їм: «Чи ви ніколи не читали в Писанні: «Камінь, який відкинули будівничі, став каменем наріжним». Це від Господа і дивне в очах наших!..»

Тоді юдейські старшини зрозуміли, що саме про них ця притча…

 

***

Хресною дорогою, розіп’явшись разом із Спасителем через розп’яття власних пристрастей і гріхів, ми готуємося також і воскреснути з Ним у повноті Великодньої радості.

Тому не пропустіть цей час повз ваше серце, не змарнуйте його, і тоді неосяжне світло Воскресіння Христового освітить подальший шлях вашого земного буття!

Протодиякон Микола Лисенко

За матеріалми сайту: Православіє в Україні

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.